В Беларус днес се произвеждат избори за парламент и за местни съвети,

...
В Беларус днес се произвеждат избори за парламент и за местни съвети,
Коментари Харесай

Лукашенко обяви кандидатурата си за 2025-та в изборния ден в Беларус

В Беларус днес се създават избори за парламент и за локални препоръки, предадоха международните организации.

Това не спря президентът Александър Лукашенко да разгласи, че ще се кандидатира за поста на идващите президентски избори през 2025 година

" Ще се кандидатирам, предайте това на тях (опозицията, б.р.) ", е декларирал Лукашенко пред кореспонденти. " Вече говорих достатъчно за изборния цикъл и напъните да бъде разтърсена обстановката в страната преди президентските избори, избори, които съгласно са кулминационната точка на изборния цикъл "

За петгодишен мандат се избират 110 депутати в Камарата на представителите и 12 514 депутати в локалните препоръки. За депутатски места парламента се борят 263 претенденти, а за локални представители -  18 802. Депутатите се избират по мажоритарна система. 

Предварително се гласуваше от 20 до  24  февруари, като изборната интензивност за този интервал беше 41,71%.

Право на глас имат над 6,9 милиона души. Гласува се в 5411 изборни сектори.

Близо 300 задгранични наблюдаващи ще има за изборите, включително и представители на Русия, Шанхайската организация за съдействие, Парламентарната асамблея на Организацията на контракта за групова сигурност, както и 23 самостоятелен специалисти от България, Германия, Иран, Испания, Италия, Литва, Латвия, Сърбия, Полша, Франция, Швеция, Швейцария, показва ТАСС. Не са поканени наблюдаващи от Организацията за сигурност и съдействие в Европа, Асошиейтед прес.

Според анализатори 69-годишният президент на Беларус Александър Лукашенко желае да употребява вота най-много, с цел да покаже, че има цялостен надзор върху властта след митингите преди три години и половина, отбелязва ДПА.
Тихановска: Така наречените избори са машинация
Лидерката на опозицията в Беларус Светлата Тихановска прикани за протест на вота.

" Така наречените избори през днешния ден на режима в Беларус не дават отговор на никакви демократични стандарти, като наподобяват по-скоро на военна интервенция против личните му жители, конституцията и здравия разсъдък ", сподели Тихановска в обществената платформа " Екс ".

" Призовавам беларусите и интернационалната общественост изрично да отхвърлят тази машинация ", написа беларуската опозиционна лидерка на британски език, като качи и видеоклип, също на британски.

Тихановска означи, че доста политически деятели са хвърлени в пандиза, а гласът на самостоятелните медии е заглъхнал. Не са извикани интернационалните наблюдаващи от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), а главното право на скрито гласоподаване е нарушено, добави тя.

Беларуската опозиционна лидерка насочи апел към интернационалната общественост да откаже да признае изборите.

" Духът на Беларус ще победи ", заключи Тихановска.

Българска телеграфна агенция

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР